pu‑erh
Pu-erhy jsou rozvětvenou a stále rostoucí rodinou čajů, které jsou tak trochu hádankou. Výrobou se blíží zelenému čaji – nicméně prostředí, ve kterém čajové stromy rostou (yunnanské pralesy a hory) spolu s mikroorganismy zde přítomnými vytvořily podmínky pro stále se vyvíjející čaje. Podobně jako víno dozrávají rok za rokem a chuť se mění ze zelené, lehčí po tmavou a komplexní.
Podskupinou jsou pu-erhy tmavé (shu), které procesem výroby imitují zralé pu-erhy. Tímto urychlením však vznikla zcela svébytná skupina čajů, namísto původně zamýšleného „rychle zralého čaje“. I jejich zástupci stojí za pozornost.
Pu-erhy obecně přebírají silnou energii z velkých a starých stromů, na kterých lístky rostou. Kořenový systém sahá hluboko a dostává tak do listů složky, na které mladý keř prostě nedosáhne. Pokud jste někdy měli pocit, že starý strom v přírodě nebo parku vypadá „moudře,“ u pu-erhů si to můžete vyzkoušet naživo. Jejich síla je u mladších ročníků neposedná a divoká, u vyzrálých čajů opravdu – stejně jako jejich kořeny – velmi hluboká a klidná.